Szürke papagájok

Történetünk

A bizalmam, hogy meg tudom csinálni, két dologra alapult. Az első a beszélő madarakkal kapcsolatos tapasztalatom volt, és az az érzésem, hogy ők valóban okosak. A második az a tény volt, hogy a szürkék, akárcsak a majmok, hosszú ideig élnek, és hogy a szociális csoportjaik nagyok és összetettek. Mindkét tényezőről úgy gondoltam, hogy legalább részben magyarázza azt az agyi teljesítményt, amellyel a majmok oly nyilvánvalóan rendelkeznek. Miért ne lenne megfelelő kísérleti alany tehát egy szürke papagáj, ha ekora bennük az emberihez hasonló agyi erő?

Nem volt nagy lelkesedés a projektje iránt. Nem sok tudós gondolta úgy, hogy a megismerést és a kommunikációt lehetséges volna demonstrálni egy közönséges papagájjal. A tudós Irene egyéves szürkét választott egy állatkereskedésből, és a neve (Alex) is arra utalt, hogy laboratóriumi példány volt. A-nimális LE-tanuló X-kísérlet - azaz Alex.

Irene Pepperberg a "modell/rivális módszer" néven ismert humánus kiképzési formát alkalmazta, amely a két rivális közötti versenyre támaszkodik, hogy a jutalomért versengve, a helyesen azonosított tárgyakkal játszhatnak a papagájok. Alex kognitív képességei felvirágoztak e szociális jutalmazási rendszer alatt. Pepperberg nagyon szigorúan ügyelt arra, hogy elkerülje a másolást.