Rosemary kiadványai

Ha olvasol madaras magazinokat vagy szakértői cikkeket papagájos honlapokon, akkor már egész biztos ismered Rosemary Low meggyőző, jól érvelő, informatív írásait, cikkeit.

De vajon ismered-e a könyveit is? Ha három könyvet ki kellene választanom közülük egy újdonsült papagáj-tulajdonosnak vagy egy régi gazdinak, akit rá kell venni az olvasásra, akkor vajon melyik lenne az? "Miért csinálja ezt a papagájom?" - az először 2000-ben publikált könyv új kiadása most jelent meg, amely még több részletet tartalmaz a papagájok szórakoztatásáról és a kiképzésről.

Ez a könyv jól példázza Rosemary papagájokhoz való hozzáállását - gondoskodás, együttérzés és a különböző mentális folyamatok megértésének szándéka. "Mesés tollak: figyelemre méltó madarak" - nem egyszerűen arról szól, hogy milyen csodálatosak a madarak. Öröm olvasni, de tudatosítja az olvasóban a komoly és eszkalálódó veszélyeket, melyek a madarak túlélését fenyegetik.


"Papagájok évtizede" - ez a kiadvány már tíz éves. Mivel a múlt századi papagájtartásról szól, nem datálódott, és még mindig tele van sok lenyűgöző, de nyugtalanító ténnyel. Low különböző szemszögből meséli el hobbink 20. századi történetét úgyis mint "kedvtelésből tartott papagáj-tulajdonos, tenyésztő, papagájgyűjtemények kurátora, trópusi utazó, elbeszélő és természetvédő". Szavait komolyan kell venni.

Számos vad papagájfaj túlélése a 21. században nem magától értetődő, pontosan ugyanígy a tenyésztésben, ahol sok faj már nem él. A vadonban is vannak olyan fajok, amelyek már kihaltak, mások pedig a kihalás szélén állnak. "A 21. század lesz az a század, amelynek során a madarak sorsa sok (talán a legtöbb) faj esetén eldől vagy megpecsételődik a túlélés vagy a kihalás szempontjából."