• Az ARA projekt

Az Ara projekt

zAz ARA projekt egy Costa Rica-i nonprofit civil szervezet, amelyet a 80-as években indított útjára Richard és Margot Frisius. Az elmúlt 30 évben a kezdetben a vadon élő állatok megmentésével foglalkozó projekt kibővült a világ egyik legsikeresebb fajtamentő akciójává. Az ARA Project csapatának hihetetlenül odaadó és szorgalmas erőfeszítései úttörő eredményeket hoztak mind a Scarlet, mind a zöldszárnyú ara papagáj vadon élő populációinak megmentésében.

2013-ban a projektet átszervezték a munka észszerűsítése és a hatékonyság javítása érdekében. Szerencsétlen módon az újonnan alakult igazgatótanács tagjai igen komoly üzleti tapasztalattal rendelkeztek, de ugyanakkor nagyon kevés biológiai ismeretek birtokában voltak és ez a vezetési módszereikre is rátette a nyomát. Vagyis elkezdtek olyan döntéseket hozni, amelyek nagyobb jövedelmezőséget és anyagi nyereséget hoztak, a papagájok jólétének viszont kifejezetten ártottak.

Mind a nyolc helyszíni alkalmazott, akik részt vettek a projektben a szerkezetátalakítás idején, mostanra elhagyták a munkahelyüket vagy egyszerűen elküldték őket a jelenlegi rossz döntések alapján. Ezeknek az alkalmazottaknak több mint 30 éves kollektív tapasztalatuk volt a papagájfajok újratelepítéséről és megmentéséről Costa Rica-ban. Ez a tapasztalat pedig nagyon nehezen pótolható. A mai napig az új igazgatóság csak egyetlen új alkalmazottat vett fel, hogy kitöltse ezt a hiányt a szervezetben.

Ezen ex-alkalmazottak közül sokan évekig dolgoztak a Costa Rica-i minimálbér alatt, rendkívül nehézkes körülmények között, kizárólag a papagájok és a projekt iránti szeretet hatására. A jelenlegi körülmények között pedig kénytelenek voltak felszólalni az ARA projekt ellen. A papagájok jövője ezen új menedzsment alatt veszélyeztetetté vált, az új testület számos megkérdőjelezhető döntést hozott.