A legjobb ételek papagájoknak számára

Nagyon sok múlik azok, mivel etetjük a papagájt.

A fajtának megfelelő, ízletes, kellően vitamindús és változatos takarmány alapvető feltétele a hosszú és egészséges életnek.

És szintén sok múlik a felkínálás módján: a természetes állapotára minél jobban hasonlító és lehetőség szerint szórakozásra, forgácsolásra, kibontásra, rágásra is alkalmas halmazállapotban kell felkínálni az ennivalót. Az, hogy melyik papagáj mit tud és szeret megenni, fajtánként is változó, ezért érdemes ennek is utánaérdeklődni, tájékozódni. Ezeknek a válogatós madaraknak az ízlése fajtán belül, egyedenként is változik, ennek a megismerése pedig csak tapasztalat útján lehetséges.

A tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a legtöbb kedvtelésből tartott madár nagy örömmel veszi a különféle ízek, színek és textúrájú ételek variációit, tehát szeretik a változatos és szórakoztató takarmányozást. A vadonban az ételük pontosan ilyen színes és izgalmas, és persze meg is kell dolgozniuk érte, ami a napi aktivitásnak egy igen jelentős részét teszi ki. Ezt a szórakozási formát kell megpróbálni megőrizni a háziasított tartás során is. Ez rendszerint egyszerű dolgokat jelent, egy rúd fürtös kölest például jó felkötni a kalitka tetejére, hogy a madárnak másznia és küzdenie kelljen érte, vagy egy almát, körtét egyben fellógatni, ebben szintén van kihívás a papagájnak.

Érdemes megvizsgálni a papagáj reakcióját a különféle ételekkel kapcsolatban. Noha kevés tudományos adat áll rendelkezésre, illetve tudományosan nincs alátámasztva a madarak hangulatának vagy viselkedésének megváltozása bizonyos ételek fogyasztása után, gyakran lehet tapasztalni, hogy egyes madarak következetesen agresszívebben vagy irritálhatóan viselkednek bizonyos élelmiszerek fogyasztása után. De ez megintcsak egyediség kérdése.

A profi papagájtartók viselkedési naplót vezetnek. Régebben jóval kevesebb élelmezési variáció állt a papagájtartók rendelkezésére, ma már komplett diétás programok közül lehet választani és ott vannak még a modern kor tápanyagai, a pelletek is. A régi idők kezdetleges keverékeiben szinte kivétel nélkül a napraforgómag volt az uralkodó. A viselkedés és táplálkozás összefüggéseit úgy monitorozták, hogy a takarmány összetételének változtatásakor, bizonyos élelmiszerekre koncentrálva figyelték meg a papagáj hangulatának módosulását.